کاربردهای هیدروکسیدسدیم
هیدروکسیدسدیم جامد ، سفیدرنگ و بدون بو می باشد که به صورت پرک یا گرانول تولید می شود ، به راحتی رطوبت و کربن دی اکسید موجود در هوا را جذب میکند ، به همین دلیل باید در ظروف فاقد هوا نگه داری گردد . هیدروکسیدسدیم در آب ، اتانول و متانول محلول است و هنگامی که در آب محلول می گردد گرمای زیادی آزاد می کند . هیدروکسید سدیم با چربی ها واکنش داده و با استفاده از تبدیل آنها به یک ماده محلول ، باعث چربی زدایی ماشین آلات و مخازن می گردد. هیدروکسیدسدیم برای تولید بسیاری از محصولات روزمره مورد استفاده قرار می گیرد که در زیر به مصارف آن اشاره می کنیم .
کاربرد هیدروکسیدسدیم در داروها
هیدروکسیدسدیم برای کمک به تولید دارو و محصولات دارویی به کار برده می شود . از جمله داروهای مسکن معمولی درد مانند آسپرین ، داروهای ضد انعقاد خون که به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می کند، همچنین در تولید داروهای کاهش دهنده ی کلسترول نیز به کار برده می شود.
استفاده از هیدروکسید سدیم در تولید داروی آسپیرین
کاربرد هیدروکسیدسدیم در انرژی
هیدروکسیدسدیم در تولید سلول های سوختن به کاربرده می شود ، پیل های سوختی مانند باتری ها برای تولید موُثر و کارآمد برق برای طیف انبوهی از کارها از جمله حمل و نقل ، انتقال مواد، برنامه های پشتیبانی و سایر کارها مورد استفاده قرار می گیرد . رزین های اپوکسی ساخته شده با هیدروکسیدسدیم ، در توربین های بادی استفاده می شود.
استفاده از هیدروکسیدسدیم در تأسیسات تصفیه آب
از هیدروکسیدسدیم در فرآیندهای تصفیه آب شهری ، برای کنترل اسیدیته آب و کمک به حذف فلزات سنگین ، از آب استفاده می کنند. همچنین برای تولید هیپوکلریت سدیم ، جهت ضدعفونی کردن آب استفاده می شود.
کاربرد هیدروکسید سدیم در تولید محصولات چوبی و کاغذی
استفاده از هیدروکسید سدیم در تولید چوب
در بسیاری از مراحل تولید کاغذ،چوب با استفاده از محلول سولفید سدیم و هیدروکسیدسدیم،تصفیه می شود تا بیشتر مواد ناخواسته در چوب حل شود و سلولز نسبتا خالص باقی بماند ، که اساس کاغذ را تشکیل می دهد. در فرآیند بازیافت کاغذ ، از هیدروکسیدسدیم برای جدا کردن جوهر از الیاف کاغذ استفاده می شود الیاف کاغذ دوباره قابل استفاده میگردد.
کاربرد هیدروکسیدسدیم در فرآوری سنگ معدن آلومینیم
برای استخراج آلومینیا از مواد معدنی موجود در طبیعت ، از هیدروکسیدسدیم استفاده می شود.
از آلومینیا برای ساخت آلومینیم و انواع محصولات ازجمله فویل ، قوطی ، وسایل آشپزخانه ، قطعات هواپیما ، قاب پنجره و… استفاده می شود.
کاربردهیدروکسیدسدیم در صنعت نساجی
در صنعت نساجی ، از سودسوزآور برای رنگ آمیزی الیاف مصنوعی مانند پلی استرو نایلون و همچنین در فرآوری کتان نیز استفاده میشود.
کاربرد هیدروکسیدسدیم در تولید صابون و محصولات سفیدکننده
مواد سفید کننده ای که از هیدروکسیدسدیم ساخته می شوند بیشتر در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند و برای کنترل کپک و قارچ و از بین بردن چربی استفاده می شوند.
کاربرد هیدروکسیدسدیم در صنعت چرم
از هیدروکسیدسدیم و سولفیدسدیم برای سطح داخلی پوست گوسفندان و بره ها در کارخانه تولید چرم استفاده می شود . این ترکیب به پوست نفوذ کرده و به ریشه ها و فولیکول های مو حمله می کند ، به این ترتیب مو به راحتی از پوست جدا می شود.
کاربرد هیدروکسیدسدیم در پتروشیمی و پالایشگاه
هیدروکسیدسدیم یا سودکاستیک در اکتشافات نفتی تولید و فرآوری گاز طبیعی و نفت استفاده می شود.
کاربرد هیدروکسیدسدیم در تولید مواد غذایی
هیدروکسیدسدیم برای جدا کردن پوست گوجه فرنگی سیب زمینی و سایر میوه و سبزیجات به کار برده می شود.برای نرم شدن زیتون و کاهش تلخی آن از هیدروکسیدسدیم استفاده می شود.
کاربرد هیدروکسیدسدیم برای شستشو
هیدروکسیدسدیم در خانه و صنعت برای شستشو نیز به کار می رود . قبل از شروع کار با هیدروکسیدسدیم تجهیزات ایمنی مانند : ماسک ، دستکش ، عینک استفاده کنید تا سلامت شما به خطر نیفتد. یک نمونه شستشو در منزل با هیدروکسیدسدیم به صورت زیر می باشد :
شستن فیلتر هود آشپزخانه با سود پرک
برای از بین بردن چربی از فیلتر هود آشپزخانه ، می توانید مقداری سودسوزآور را در یک کاسه پلاستیکی حاوی آب بریزید و سپس فیلتر هود را در این مخلوط قرار دهید هیدروکسیدسدیم یا سودسوزآور یک چربی زدای بسیار قوی است بنابراین به راحتی تمام ذرات چربی را از فیلتر هود پاک می کند.
شستشوی لوله های سینک با سود پرک
مقداری سود پرک را در سینک ریخته و سپس شیر آب را به آرامی باز می کنیم سود سوزآور به سرعت با آب واکنش می دهد و از میان لوله ها عبور می کند و آنها را شستشو میدهد.
استفاده از هیدروکسیدسدیم در سایر مصارف صنعتی
هیدروکسید سدیم ، در بسیاری از فرآیندهای تولیدی و صنعتی دیگر نیز استفاده می شود ، برای تولید ریون ، اسپندکس ، مواد منفجره ، رزین های اپوکسی ، رنگ ها ، شیشه و سرامیک ، صابون سازی ، در صنایع نساجی برای ساختن رنگ ، فرآوری پارچه پنبه ای ، در شتستشو و در تمیز کردن و پردازش فلزات ،پوشش اکسید ، آبکاری و استخراج الکترولیتی استفاده می شود.
اطلاعات ایمنی
براساس گزارش مرکز ثبت و پیشگیری کنترل بیماری ها،ایالات متحده آمریکا ، قرار گرفتن در معرض هیدروکسید سدیم به شکل جامد یا محلول می تواند باعث تحریک پوست و چشم گردد . کارگرانی که در چنین مکان هایی کار می کنند باید از دستورالعمل ایمنی محصول پیروی کنند .انستیتو ملی ایمنی وبهداشت شغلی ، اطلاعات ایمنی عمومی در مورد هیدروکسید سدیم ، شامل راهنمایی در مورد بسته بندی و ذخیره سازی ، ریختن ، دفع و بسته بندی و برچسب گذاری برای کارگران را ارائه می دهد.اداره ایمنی و بهداشت شغلی ایالات متحده آمریکا(DSHA)دستورالعمل و محدودیت های مجاز را برای کارگرانی که در صنایع و تأسیساتی که از هیدروکسیدسدیم استفاده می کنند،را تعیین کرده است که در وب سایت OSHA موجود می باشد.سازمان غذا و دارو (FDH) به هیدروکسیدسدیم به عنوان یک ماده افزودنی غذایی تا مقدار کمتر از 1% را اجازه می دهد .
جمع بندی
سود پرک بسیار ارزشمند است و امروزه تقریبا سهم بسیار زیادی از بازار تولیدات کشور و دنیا را به خود اختصاص داده است ، نیم نگاهی به تاریخچه و استفاده های سود پرک در صنعت انداختیم ، تاریخچه ای کهن از این محصول ارزشمند صنعتی را با هم مرور کردیم و کاربردهای هیدروکسید سدیم را مورد بررسی قرار دادیم ، دانستیم که سود پرک امروزه نقش بسیار مهمی در صنایع مختلف دارد از استفاده های خانگی گرفته تا صنعتی و از آنجا که این محصول حساس و به نوعی سوزآور می باشد رعایت موارد فنی و حفاظت ایمنی برای استفاده از این ماده بسیار حیاتی و مهم است ، سود سوزآور یا هیدروکسید سدیم جامد ، در کارخانجاتی که امکانات تولید آن را دارند تولید می شود و همانطور که پیش تر هم گفتیم به نسبت ارزش محصول قیمت مناسبی دارد . شما مشتریان گرامی جهت خرید این محصول از شرکت تولیدی آرال شیمی پایدار می توانید با شماره 02177376921 با بازرگانی شرکت در ساعات اداری تماس حاصل فرمائید .
6 نقش کلیدی سود پرک در صنعت
۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ سود پرک ، مواد شیمیایی ، مقالات شیمی نقش های کلیدی سود پرک ، سود پرک در صنایع کنسرو ، نقش سود پرک در تولید سفید کننده
نقش سود پرک در صنایع مختلف
گستردگی نقش سود پرک در صنعت
سود پرک ( سود سوزآور ) ماده ایست که در صنعت نقش فراوانی را ایفا می کند و می توان از آن به عنوان یک ماده ی همه منظوره نام برد . سدیم ، اکسیژن و هیدروژن 3 عنصر اصلی این ترکیب ارزشمند است . هیدروکسید سدیم در کارخانجات تولیدی همچون پرک شیمی ، طی فرآیندهای خاص و دقیق به صورت صورت پولک های جامد سفید رنگ ( هیدروکسید سدیم جامد ) در آمده و در صنایع گوناگون به وفور مورد استفاده قرار می گیرد . این ماده دارای کاربردهای خاص و ویژه ایست که در میان استفاده کنندگان ، بسیار محبوب بوده و در میان کاربران ، از آن با نام های متنوعی یاد می شود که رایج ترین آنها هیدروکسید سدیم ، سود سوزآور و سودا جامد می باشد . در این پست قصد داریم درباره گسترگی نقش سود پرک در صنعت ، خواص ، نقش یا کاربردهای آن اطلاعات بیشتری را با شما در میان بگذاریم . با پرک شیمی همراه باشید …
خواندن این مقاله هم به شما پیشنهاد می گردد :
سود پرک | سود سوزآور | هیدروکسید سدیم جامد | Caustic soda flakes
هیدروکسید سدیم جامد یا سود پرک چه خواصی دارد
مقدار 111 گرم از سود پرک در 100 میلی لیتر آب در دمای 20 درجه سانتی گراد حل می شود ( حلال در آب )
این ماده باعث از بین بردن چربی یا چربی اضافه می شود
در حلال هایی همانند اتانول ، متانول و گلیسیرین به نسبت یکسان حل می شود
این ماده با توجه به قلیایی بودن می تواند در خنثی سازی محیط های اسیدی استفاده می گردد ، یعنی می توان به صورت گسترده ، محیط های گوناگون اسیدی را خنثی کرد . با توجه به این خاصیت می توان از آن به عنوان تنظیم کننده PH استفاده کرد .
سود پرک چه نقشی در صنعت دارد
سود پرک چه نقش ها و کاربردهایی دارد
با توجه به خواصی که از سود پرک گفتیم این ماده می تواند کاربرد بسیار وسیعی داشته باشد ، با اطمینان می توان این مهم را یادآور شد که با یکی از همه منظوره ترین مواد شیمیایی روبرو هستیم . در اینجا نقش سود پرک در صنایع مختلف را مورد بررسی قرار می دهیم :
- نقش سود پرک در صنایع غذایی و لبنی
سود پرک در صنایع کنسرو جهت قلیایی کردن نقش بسزایی دارد ، ضمن اینکه در صنعت تولید لبنیات نیز بصورت مجزا کاربردهای ویژه ای را دارا می باشد .
در صنایعی که با تصفیه آب سر و کار دارند نیز مورد استفاده قرار می گیرد .
از سود پرک در در مناطق یا کارخانجات تولید کننده شکلات ، کاکائو و کارامل هم استفاده می شود .
یکی از کاربردهای مهم دیگر آن استفاده از سود پرک در شسشتوی سبزیجات و میوه جات است . - نقش سود پرک در صنایع فلزی و پوشش
از این ماده در شاخه های مختلف مرتبط با فلز استفاده می شود که از جمله آن می توان از نقش سود پرک در تولید آلومنیوم و روی یاد کرد . ضمن اینکه از آن در تولید شیشه هم استفاده می گردد . همچنین سود پرک ماده مورد نیاز صنایع گالوانیک و صنایع گوناگون پوشش نیز هست . - نقش سود پرک در تولید کاشی
از سود پرک در صنعت کاشی و سرامیک برای افزایش استحکام محصولات استفاده می شود . - نقش سود پرک در تولید مایعات سفید کننده
همانطور که پیش تر در قسمت خواص سود پرک گفتیم ، موضوع درباره یک چربی زدای قدرتمند است بنابراین می توان از سود پرک در تولید سفید کننده و جربی زدایی استفاده کرد . در این صنایع از مقادیر زیادی سود پرک استفاده می گردد . - نقش سود پرک در صنعت بافندگی و چرم
یکی از نقش های کلیدی سود پرک استفاده از آن در صنایع بافندگی و چرم است ، از این ماده در تولید چرم و ابریشم مصنوعی برای تولید پارچه و چرم های گوناگون نقش مهمی دارد و در کارخانه های نام برده مقدار زیادی سود پرک را برای تولید چرم و ابریشم مصنوعی به کار می برند . - نقش سود پرک در تولید صابون و مواد شوینده
در تولید صابون از مواد قلیایی بسیاری استفاده می شود که یکی از مهمترین آنها سود پرک است ، ضمن اینکه شوینده های مختلف همچون سفید کننده ها نیز از هیدروکسید سدیم استفاده می کنند .
جمع بندی
اگر بخواهیم نقش سود پرک یا سود سوزآور در صنایع مختلف را بصورت کلی بیان کنیم در این مجال نمی گنجد و شاید از حوصله این موضوع خارج باشد بنابراین در این نوشتار سعی ما بر این بود که نقش های کلیدی این محصول را مورد بررسی قرار دهیم یعنی صنایع غذایی ، فلزی ، شستشو و بافندگی . در صورت تمایل به آشنایی کلی تر با سود پرک می توانید به آرشیو مقالات آرال شیمی رجوع کنید .